Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás fontos az általános egészségi állapot, és segíthet, hogy maradjon az egészséges testsúly. Ez különösen fontos lehet, ha prosztatarákban szenved, mivel erős bizonyíték van arra, hogy a túlsúly növeli az agresszív (nagyobb valószínűséggel terjed) vagy előrehaladott prosztatarák kockázatát.

Az egészséges életmód segíthet a prosztatarák kezelésének számos mellékhatásának kezelésében is. Nem ajánlunk semmilyen meghatározott étrendet vagy edzésprogramot. Ehelyett javasolunk néhány változtatást az általános egészségi állapot javítása érdekében, ami segíthet a prosztatarákban.

Állítsa be magát reális célokat

Az egészséges életmód adhat több felett az egészségre, és segít, hogy javítsa meg. Sok dolog befolyásolhatja az egészségét, beleértve a következőket. Ha úgy dönt, hogy javítja a diétát, ne feledje, hogy az élelmiszer egy élvezetes, gyakran társadalmi része az életnek. Még mindig élvezhetitek az étkezéseteket és az alkalmi fogásokat.

Az egészséges táplálkozásnak nem kell unalmasnak lennie. Valójában jó különféle ételeket fogyasztani, hogy számos tápanyagot kapjon. Kipróbálhat néhány új ételt, hogy több változatosságot adjon az ételekhez. Például minden héten kipróbálhat egy új gyümölcsöt vagy zöldséget.

Állítsa be magát reális célokat, majd kezdje azzal, hogy apró változtatásokat hajt végre, amelyekkel jól érzi magát. Megpróbál, hogy sok nagy változások egyszerre nehéz lehet,és lehet, hogy nehéz tartani őket az idő múlásával.
Próbálja meg csökkenteni az egészségtelen ételeket és italokat, például a magas cukortartalmú vagy telített zsírtartalmat, valamint azokat, amelyekben ízesítő-vagy tartósítószerek vannak.

Nézze meg a csomagolt élelmiszerek címkéit, hogy megtudja, hány kalória (energia), és mennyi zsír, só és cukor van benne. Ezután összehasonlíthatja a különböző termékeket, hogy megtalálja a legegészségesebbeket. Ne feledje, hogy az alacsony zsírtartalmú ételek nem mindig a legjobb megoldás-néhány még mindig magas a cukor vagy kalória.

Ha segíteni szeretne az étrend javításában, kérdezze meg orvosát, hogy utaljon egy dietetikusra. Segíthetnek, ha nagy változtatásokat szeretne végrehajtani az étrendben, vagy ha más egészségügyi problémái vannak, amelyeket az étrend befolyásolhat, például a cukorbetegség.

Fontos a gyümölcs és a zöldség

A gyümölcs és a zöldség fontos része az egészséges táplálkozásnak, és jó forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és rostoknak. Sok gyümölcs és zöldség fogyasztása csökkenti az egészségügyi problémák kockázatát, beleértve a szívbetegségeket és néhány rákot. Azt is segít, hogy lefogy, vagy marad az egészséges testsúly.

Cél, hogy enni legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget minden nap. Friss, fagyasztott, szárított vagy konzervált lehet hozzáadott cukor vagy só nélkül. Egy adag nagyjából egy maroknyi vagy 80 g súlyú. Próbáljon meg minden nap különböző színű gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani, mivel ezek különböző tápanyagokat tartalmaznak.

Öt adag hangzik, mint egy csomó, de ha megpróbálja felvenni egy vagy két adag minden étkezés, és válasszon gyümölcsöt, mint snack, ez elég lesz. Az NHS honlapján sok példa van az egyes adagokra. A keményítőtartalmú ételek energiát adnak Önnek, és segítenek abban, hogy hosszabb ideig teljes mértékben érezze magát, ezért fontos, hogy ezeket bevegye az étrendbe. Célja, hogy egy részét minden étkezéskor.

A keményítőtartalmú ételek közé tartoznak a gabonafélék, burgonya, kenyér, rizs, tészta, útifű, édesburgonya és jamgyökér. Válassza ki a teljes kiőrlésű gabonát (pl. teljes kiőrlésű zab, kukorica, quinoa, magos kenyér, barna rizs) és egyéb magas rosttartalmú opciókat (pl. Általános szabály, hogy a keményítőtartalmú ételek egy része körülbelül az ököl mérete.

Milyen életmódra van szüksége

A magas fehérjetartalmú élelmiszerek közé tartozik a bab, a hüvelyesek, a hal, a tojás és a hús. Célja, hogy napi 2-3 adag fehérjét tartalmazzon. Választhat fehér húst, például csirkét a bőr eltávolításával vagy halat.

Vagy lehet enni babot, borsót vagy lencsét, amelyek zsírban alacsonyabbak, rostban pedig magasabbak, mint a hús. A tejtermékek magas kalciumtartalmúak. A kalcium fontos az erős csontok, valamint az általános egészségi állapot, így szükség van néhány a diéta – körülbelül 700mg naponta.

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy sok kalcium fogyasztása növelheti a prosztatarák növekvő és terjedésének kockázatát. Más tanulmányok nem találtak kapcsolatot, de elképzelhető, hogy elkerüljük a napi több mint 2000 mg kalcium – körülbelül 1, 6 liter tej – fogyasztását.

Ha hormonterápián van, extra kalciumra lesz szüksége a csontok védelme érdekében. Ennek oka az, hogy a hormonterápia csonthígulást okozhat, ami azt jelenti, hogy a csontok nagyobb valószínűséggel törnek el, ha leesik. A hormonterápiában részesülő férfiaknak napi 1200-1500 mg kalciumot (körülbelül 2-3 adag tejterméket) kell célozniuk. Ez még mindig biztonságos összeg.

Válasszon alacsony zsírtartalmú lehetőségeket, például sovány vagy félig sovány tejet vagy csökkentett zsírtartalmú sajtot. Vannak olyan tanulmányok, amelyek arra utalnak, hogy a magas zsírtartalmú tejtermékek növelheti a prosztatarák növekvő és terjedésének kockázatát, de mások nem találtak kapcsolatot.